Reistips

10 tips voor sprookjesachtig Praag

Wij besloten om in januari (3 t/m 7 januari) net na de jaarwisseling naar Praag te gaan. Goed om te weten dat de echte kerstmarkten en de grote kerstboom al weg zijn maar dat er nog wel overal lampjes zijn en er een winterse sfeer hangt. Praag is een echte sprookjesstad en op iedere hoek van de straat zei ik:’ Even een fotootje hoor, dit is zo mooi!’ In Praag is er genoeg te zien dus je hoeft je niet te vervelen. Hieronder geef ik je 10 tips om jouw stedentrip tot een succes te maken!

1. Wandel over de bekende Karelsbrug

De bekende Karelsbrug verbindt de oude binnenstad van Praag met de wijk Malá Strana aan de overkant van de rivier de Moldau. De Karelsbrug werd gebouwd in de 14e eeuw en is vernoemd naar Karel IV. De brug is bijna 520 meter lang en heeft 30 beelden langs de randen van de brug. Op de brug vind je portretschilders, muzikanten en kraampjes met lekkernijen. Veel toeristen vinden het een must om over deze brug te wandelen (en dat snappen wij helemaal!).

2. Bezoek Nerudova Street

Nerudova Street is een historische straat in de wijk Malá Strana. Nerudova Street is beroemd om zijn prachtige architectuur net als de vele historische gebouwen die hier te vinden zijn. Er zijn veel bezienswaardigheden langs de straat, zoals de Sint-Nicolaaskerk, de barokke Salm-paleizen en het Museum van de Tsjechische Kubisme. Nerudova Street is ook bekend om zijn vele winkels, restaurants en cafés. Daarnaast genoot ik enorm van de gekleurde huisjes. Wat geeft dit een gezellige sfeer!

3. Ga naar het astronomisch uurwerk

Het astronomisch uurwerk van Praag vind je op het Oude Stadsplein in het hart van de oude binnenstad. Het uurwerk werd oorspronkelijk gebouwd in 1410, waardoor het een van de oudste astronomische uurwerken ter wereld is. Elk uur, tussen 9 uur ’s ochtends en 11 uur ’s avonds komen de apostelen uit de luikjes en komen ze in beweging. Er verzamelen grote groepen voor het astronomisch uurwerk dus dit is niet te missen. Leuk om eens gezien te hebben!

Je kunt de klokkentoren ook bezoeken en door een online gids hoor je alles over de geschiedenis en betekenis van dit astronomische uurwerk.

4. Kom tot rust op Střelecký Eiland

Střelecký Island is een eiland in de rivier de Moldau. Het eiland heeft een groot park en verschillende sportfaciliteiten, zoals een tennisbaan en een volleybalveld. Er is ook een openluchttheater waar vaak concerten en andere culturele evenementen worden gehouden. Je hebt vanaf dit eiland een mooi uitzicht op de Moldau, op de Karelsbrug en het Nationaal Theater. Ook vind je hier nieuwsgierige otters die maar al te graag even een kijkje bij je komen nemen.

5. Ga met het treintje naar de heuvel Petřín

Petřín is een heuvel in het centrum van de stad. Wij zijn naar boven gegaan met een treintje (dit zat in bij de meerdaagse OV-kaart). Je kunt er ook voor kiezen om in ongeveer 30 minuten naar boven te lopen, maar dit schijnt best een klim te zijn. Petřín is ongeveer 327 meter hoog en is bedekt met een groot park en bossen. Er zijn verschillende wandelpaden die door het park lopen en naar de top van de heuvel leiden.

Op de top van Petřín bevindt zich de Petřín-toren, een 60 meter hoge toren die doet denken aan de Eiffeltoren in Parijs. De toren werd gebouwd in 1891 en biedt een prachtig uitzicht op Praag vanaf het observatiedek op 55 meter hoogte. Er is ook een restaurant op de top van de toren. Toen wij hier waren was deze toren helaas gesloten, maar van anderen heb ik gehoord dat het uitzicht het echt waard is. Niet aan te raden voor mensen met hoogtevrees.

Wij liepen door naar Strahov Monastry. Dit schijnt ook echt prachtig te zijn van binnen. We liepen over de heuvel verder naar beneden en kwamen zo weer uit bij Nerudova Street. Deze route is echt een aanrader!

6. Bezoek de dierentuin van Praag

Deze spectaculaire dierentuin heeft een oppervlakte van 60 hectare en heeft ongeveer 4600 dieren van 630 verschillende soorten. De dierentuin is tegen een heuvel aangebouwd waardoor je door de hoogte toffe uitzichten hebt. Ook behoort deze dierentuin tot de top 5 dierentuinen van de wereld (!). Wij hebben zeker 10 kilometer gewandeld en zijn hier de hele dag gebleven. Hou wel rekening met de hoogteverschillen, het is soms een hele klim. In de dierentuin zijn er meerdere restaurants waar je kunt eten/drinken. De toegangsprijs was €13,50 wat natuurlijk heel weinig is voor zo’n mooie dierentuin.

7. Schrijf je naam op de John Lennon Wall

Deze muur is in de jaren tachtig beschilderd met graffiti geïnspireerd op John Lennon. De muur wordt regelmatig opnieuw geschilderd met het oog op de actualiteit. Veel mensen schrijven ook hun naam op de muur. Verwacht geen hele lange muur, het is een klein stukje 😉

8. Geniet van de zonsondergang bij Vyšehrad

Dit vond ik misschien wel een van de mooiste dingen in Praag! Vyšehrad is een burcht van Praag en staat op een rots boven de Moldau. Je vindt hier onder andere de Sint-Peterus-en-Pauluskerk en metershoge muren en stadspoorten. Tip: bekijk van te voren hoelaat de zon ondergaat en klim even daarvoor met de trappen naar boven. Dit levert prachtige beelden op.

9. Ga naar Hradčany 

De Hradčany is de burchtwijk van Praag. Een kasteel, drie kerken, vijf musea en prachtige tuinen bezoek je hier. Je kunt ook een speciale pas kopen om deze verschillende plekken te bezoeken. Wij bezochten de bekende Sint-Vituskathedraal (dit was gratis) en genoten van de prachtige uitzichten over de stad.

10. Eet Trdelník

De Trdelník ruik je overal in Praag. Deze zoete Tsjechische lekkernij wordt gebakken boven hete kolen in de openlucht. Je kunt hem laten vullen met ijs of chocolade. Wij vonden het heerlijk maar je moet wel een zoetekauw zijn!

Onze reis

Wij vlogen naar Praag en sliepen in Hotel Theatrino ooit een theater en nu omgebouwd tot hotel. Vooral de ontbijtzaal was prachtig. In Praag kochten we een meerdaagse OV pas waardoor we voor een vast bedrag onbeperkt het OV konden gebruiken. Dit vonden wij ideaal!

Op mijn Instagram vind je nog meer leuke tips! Door het boeken via een van de linkjes help je mij mijn blog te onderhouden en dat vind ik natuurlijk erg fijn!