Tijdens onze vakantie in Noord-Portugal (lees hier meer over onder het kopje ‘langere vakanties’) kozen wij ervoor om een dag te spenderen in Porto. Wat een fijne en levendige stad is dit! Het smaakte zeker naar meer en ik ben van plan om hier nog eens voor een langere stedentrip terug te komen. Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen om te doen in Porto maar hieronder vertel ik jullie wat wij in één dag gedaan hebben.

1. Spot de Azulejos

Je kent ze vast wel: de blauw-witte siertegels die je vaak in Spanje en Portugal tegenkomt? Deze heten Azulejos. In Porto heb ik meerdere (prachtige!) plekjes gevonden waar je deze azulejos kunt bewonderen.

  • Igreja do Carmo
  • Capela das Almas
  • Igreja de Santo Ildefonso
  • De hal in het São Bento treinstation
  • De onderstaande foto is gemaakt in de Sé Catedral do Porto (een van de oudste en meest belangrijke gebouwen van de stad). Hiervoor betaal je €3 en geniet je van de azulejos en een prachtig uitzicht over Porto! Een aanrader dus.

2. Wandel over de Louis l brug naar de boulevard aan de rivier in Vila Nova de Gaia

De Louis I-brug (Ponte Luís I in het Portugees) is een van de meest iconische bezienswaardigheden van de stad Porto. De brug verbindt de historische wijken van Porto en Vila Nova de Gaia en strekt zich uit over de rivier de Douro. Het uitzicht vanaf de brug is spectaculair, met een prachtig uitzicht op de rivier de Douro en de historische gebouwen van de stad.

3. Ga met de kabelbaan naar het bovendek van de Louis l brug

Zin in een ritje met de kabelbaan? Dat kan! De Teleférico de Gaia is een kabelbaan die zich uitstrekt over de rivier de Douro tussen de wijken Vila Nova de Gaia en Porto. Het biedt een spectaculair uitzicht op de stad Porto en de Douro-rivier, en is daarom een populaire toeristische attractie. De kabelbaan heeft twee stations. Het eerste station bevindt zich bij de kade van de rivier de Douro in Vila Nova de Gaia, terwijl het tweede station zich boven op de heuvel van Jardim do Morro in Porto bevindt. De rit duurt ongeveer 6 minuten en gaat over een afstand van ongeveer 600 meter. Een enkeltje kost €6 en een retourtje €9. Ondanks dat het maar een kort ritje is vonden wij dit het helemaal waard!

4. Leer alles over port tijdens een portproeverij

De portkelders in Porto zijn een van de meest bekende attracties van de stad en een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in portwijn! Porto is de belangrijkste stad van de Douro-vallei, waar de druiven groeien die gebruikt worden om portwijn te maken. De portkelders bevinden zich voornamelijk aan de zuidoever van de rivier de Douro, in de wijk Vila Nova de Gaia. Hier vind je verschillende beroemde wijnhuizen, zoals Sandeman, Graham’s, Taylor’s en Croft, die hun portwijnen produceren en opslaan in enorme vaten. Een rondleiding door een van deze portkelders geeft je de mogelijkheid om meer te leren over de geschiedenis en het productieproces van portwijn. Je krijgt de kans om de enorme houten vaten te zien waarin de wijn rijpt, en om verschillende soorten port te proeven, van droog tot zoet. Natuurlijk is het ook leuk om een flesje port mee te nemen voor thuis!

5. Eet pastel de nata aan het water bij Cais de Ribeira

Cais de Ribeira vond ik een van de leukste plekjes in Porto. Het is gelegen aan de oever van de rivier de Douro in het historische centrum van de stad. Het is een levendig buurtje en staat bekend om de kleurrijke huisjes en vele restaurants, cafés en bars die uitkijken over de rivier. Overdag kun je hier genieten van het prachtige uitzicht op de rivier, terwijl je wandelt langs de vele kraampjes en winkeltjes. In de avond verandert de sfeer in een gezellige en levendige plek, met veel restaurants en bars waar je kunt genieten van lokale gerechten en drankjes terwijl je uitkijkt over de rivier.

6. Verdwaal in de schattige straatjes en winkel in Rua de Santa Catarina

In Porto heb je veel leuke straatjes waar je overal terrasjes vindt. De afstanden zijn niet zo groot maar door de hoogteverschillen is het op een warme dag toch wel even aanpoten. Rua de Sanra Catarina is hét winkelgebied van Porto en hier vind je alle soorten winkels (en airco!).

Op mijn Instagram vind je nog meer leuke tips! Door het boeken via een van de linkjes help je mij mijn blog te onderhouden en dat vind ik natuurlijk erg fijn!