Reistips

10 tips voor het onbekende Ohrid in Noord-Macedonië

Noord-Macedonië is niet het eerste vakantieland waar je aan denkt als je opzoek gaat naar een zonnige vakantiebestemming. Wij brachten onze zomervakantie in Ohrid door en hebben hier onwijs genoten. Nog een voordeel: het is (nog) erg goedkoop en nog niet ontdekt door het massatoerisme. Wij kozen ervoor om deze vakantie alles met georganiseerde tours te doen en hadden geen huurauto. Ohrid is een levendige stad en je wordt hier iedere avond getrakteerd op een prachtige zonsondergang. Al benieuwd geworden naar meer?

1. Ga met de boot naar St. Naum en de bronnen

Wij gingen met de boot naar het klooster van Sveti Naum aan het meer van Ohrid. Alleen de boottocht is al de moeite waard! Heerlijk om over het meer te varen en te genieten van de mooie uitzichten. Het klooster werd gesticht in de 10e eeuw door St. Naum zelf. Het klooster heeft een prachtige kerk gewijd aan St. Naum, met fresco’s die teruggaan tot de 16e en 17e eeuw. Als je deze plek bezocht hebt, kun je doorlopen naar de bronnen die een helende werking zouden hebben. Je kunt met een roeibootje de bronnen bezoeken en krijgt dan (in vaak wat gebrekkig Engels) wat informatie over deze bronnen. Het water is super helder en je kunt het echt zien borrelen. Een prachtig boottochtje! Verder is er een strandje waar je op kunt liggen en kun je zwemmen in het meer van Ohrid. Ook zijn er wat winkeltjes en eettentjes. Wij vonden dit een van de mooiste plekken die we bezocht hebben.

2. Wandel naar St. Jovan Kaneo

Via een prachtige wandeltocht kom je bij dit schattige kerkje uit. Wij liepen hier naartoe vanaf ons hotel (Villa Kotlar). Best een pittige klim in de warmte maar dit was het helemaal waard. Je loopt langs het water en wij kwamen zelfs een schildpad tegen! De Jovan Kaneo-kerk is een belangrijk cultureel erfgoed en draagt bij aan de rijke geschiedenis van Ohrid, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Toen wij er waren was er ook een bruiloft, heel bijzonder! Vanaf hier kun je met een bootje naar de stad worden gebracht. Je kunt ook wandelen naar de stad over loopplanken, dit is goed te doen en ook een leuke wandeling!

3. Bezoek Struga met de lokale bus

Met de lokale bus ga je voor 80 cent vanuit Ohrid naar Struga. Struga ligt op ongeveer 15 kilometer afstand van Ohrid. Struga is een stad met veel winkeltjes, restaurantjes en barretjes. Je kunt hier ook heerlijk op het strand liggen, zwemmen aan het meer en gebruik maken van de beachclubs. Wij vonden het leuk om ook een andere stad dan Ohrid te zien, dus dit was een goede keuze voor een dagje!

4. Ga op een spannende Jeep Safari

Met een georganiseerde tour gingen wij een dag mee op Jeep Safari in Nationaal Park Pelister. We reden eerst een stuk met de bus en stapten daarna over op Jeep’s. Met de Jeep’s reden we de berg op wat best een beetje spannend was! Onderweg maakten we een aantal stops en vertelde de gids over de natuur. Op het eindpunt genoten we van een lunch die was klaargemaakt door de locals. Wat een toffe ervaring!

5. Ga op dagtrip naar Albanië, maar dan wel met eigen auto!

Via een georganiseerde tour gingen wij een dagje naar Albanië. We bezochten een aantal dorpjes. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet verkocht was. Albanië schijnt prachtige natuur te hebben, maar hier hebben wij deze dag helaas niets van meegekregen. De dorpjes waar wij waren, waren erg armoedig en er was helaas niet veel te zien. Ik zou aanraden om Albanie met eigen auto of met huurauto te bezoeken zodat je de vrijheid hebt om zelf op te zoeken wat je zou willen zien.

6. Bezoek Samuel’s Fortress

Vanuit het centrum kun je Samuel’s Fortress bereiken via een pad wat omhoog loopt. Als het heel warm is, is het aan te raden om deze klim vroeg op de morgen of later op de dag te doen. Deze historische vesting is genoemd naar tsaar Samuel van Bulgarije. Samuel koos Ohrid als de hoofdstad van zijn rijk, en de bouw van de vesting begon tijdens zijn heerschappij. Vandaag de dag zijn de overblijfselen van Samuel’s Fortress een verzameling van ruïnes, zoals muren, torens en poorten. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over het meer van Ohrid, zoals je ziet op de foto. De toegangsprijs was een paar euro.

7. Neem deel aan een stadswandeling

Via een georganiseerde tour namen wij deel aan een stadswandeling door Ohrid. We bezochten onder andere:

  • Het amfitheater;
  • Sveta Bogorodica Perivlepta-kerk;
  • Ohrid City museum: leuke demonstratie over het scheppen van papier.

Wij vonden het erg leuk om alles over Ohrid van een gids te horen en vonden dit dan ook een echte aanrader!

8. Ga winkelen in de gezellige winkelstraatjes

Het centrum van Ohrid vonden wij erg gezellig! ’s Avonds gaan de locals de deur uit en wordt het gezellig druk op straat. Er zijn aardig wat winkels waar je kunt shoppen! En zo nu en dan loop je ook ineens tegen een marktje aan. Daarnaast vind je veel verschillende restaurantjes voor ontbijt/lunch/diner.

Waar verbleven wij?

Wij verbleven in Villa Kotlar. Een modern hotel met ruime kamers, airconditioning en een heerlijk zwembad. Vanuit Villa Kotlar liepen wij naar het centrum. Het was niet om de hoek maar zo’n 20 minuutjes lopen. Wij vonden dit heerlijk en goed te doen! Bij het hotel kon je ook fietsen huren en op de fiets naar het centrum gaan.

Onze vakantie naar Ohrid hebben wij geboekt met TUI. We hadden een transfer vanaf de luchthaven naar het hotel en de activiteiten hebben wij ook via TUI geboekt.

Op mijn Instagram vind je nog meer leuke tips! Door het boeken via een van de linkjes help je mij mijn blog te onderhouden en dat vind ik natuurlijk erg fijn!